Titel: En karl nerifrån Sundsvall, som………….

Meddelare: Alf Andersson  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Ede

En karl nerifrån Sundsvall, som hette Adamsson, hade kolat en mila vid berget. Klocken i Torp. Då han rivit den, gick han till en annan kolning och uppdrog åt "Botemans- Albin" att stanna kvar och vakta kolen. Albin låg på natten i kolkojan, och han hade tagit med sig fiolen för att fördriva tiden. Då kom där in en hop främmande personer, och de blev så närgångna, att t.o.m. tog fiolen och knäppte på den. Albin förstod, att det var de underjordiske och utropade: "Gud bevare mig för att ha något med sådana att göra!". I detsamma försvann allihopa. Albin har själv talat om detta för mig, och han förefäll att mena allvar - men bero på.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjoordiska.