Uppteckning nummer NM-SEU18827_1

Titel: Den frågvisa gumman blir näpst.

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Matfors

En för sin frågvishet känd gumma i Attmar blev en gång näpst för denna sin ovana. Saken var den, att hon en dag vindade upp vatten ur sitt intill vägen liggande brunn, då att par karlar kommo körande en häst, förspänd en höskrinda. Vid gumman åsyn sade den ene av karlarna att han skulle föra ordet, såvida hon gjorde frågor. När karlarna kommit i gummans närhet, sade hon: "Go da, gott folk." Go dag, go da. Ni har vare å köpt hö? Jaa. Va ha ni köpt dä? Jaa. Varifrån ä ni? Jaa. Du är tokig, du kar. Jaa." Då teg käringen. Så den gången fick hon ingenting veta.

Nordiska museet. Frågelista. Fasc. Skämtsagor, anekdoter, historier.