Meddelare: Erik Fonden  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

I min barndom och framigenom fanns det så mycket vargar här i Stöde att de gick i flockar som får på vintrarna. Överallt var det spår efter dem i Engelsberg, en gård söder om sjön, hade de en natt haft sig in genom dyng gluggen i ett småfähus och anställt en förfärlig skada. Många djur hade dem rivit ihjäl, de andra var skadade. Och getterna, som var bjärta, hade för det mesta strypt sig, så det var inte många liv kvar. Gluggen satt väl en tre alnar högt på utsidan, men de hade haft sig in ändå. Detta tilldrog i slutet på 1830-talet. Det är så pass, att jag minns det.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Däggdjur II.