Titel: Far min talade om följande:

Meddelare: Paul Gradin  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Vigge

I Eskilstuna gjordes förr i tiden de yppersta liarna här i landet, och där var de mycket rädda om sin konst, så att ingen fick lära. Men så var det en smed i Helsingland, som hittade på råd. Han tog sin Ränsel på ryggen och begav sig till Eskilstuna. Tog sig så först ett par supar så pass att det luktade av honom och så gav han sig till att bråka med lismederna i en smedja. Till slut ramlades han omkull i en vrå och somnade, de trodde. Så fick hon se på huru de bar sig åt att härda liarna, ty han var fullt vaken. På så sätt stal han konsten av dem.

Nordiska museet. Hammmarstedska arkivet. Husliga sysslor II. Smide.