Uppteckning nummer NM-NEU18758

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

En av mina jämnåriga berättade för mig, att han som vallpojke en morgon, medan han ännu låg, hörde mor sin och en annan käring lära varandra att modstjäla andras kreatur. De trodde, att pojken sov, och brydde sig därför inte om att vara försiktiga. I vallskogen dagen efter försökte han att modstjäla en gammal ko åt en av grannarna, men han mindes ej något mera av trollbönen (formeln) än svordomarna, så att kon tog ingen skada, men hade han bara kommit ihåg alla orden, så nog skulle det ha gått galet med kon, trodde han.

Nordiska museet. NM 30.