Uppteckning nummer NM-AEU858

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Järnvägstjänsteman V Elmgren

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Luleå

När jag var barn, talade de om en kolare, minns inte, om det var i Torp eller Stöde. Då när han en natt låg i sin koja, kom vittran med ett barn på armen. "Ge mig något varmt att linda om mitt barn, så att det inte fryser" sa hon. Mannen hade en gammal rock i två "våningar". Det var en "skörtrock" i bonjourfason. Den tog han och kasta till vittran, som stod i dörren. Då sa hon: I morron ska du få skjuta min hund. Och om morron, när han kom ut satt en björn utanför stugan. Han tog sköt den. Och det var hennes hund.

Nordiska museet.