Titel: En gubbe från Selånger var bort till Sigessjön ………….

Meddelare: Lovisa Eriksson  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Prästbordet

En gubbe från Selånger var bort till Sigesjön och fiskade. Han hade fått ofantligt mycket fisk den gången. Då han satt på land och plockade fisken av näten, kom där en kvinna av ovanligt utseende och satte sig framför honom. Det såg ut, som ville hon ha något, men karlen svor bara till åt henne och var ohövlig. Kvinnan steg då upp och gick sin väg, och karlen såg, att hon hade en fiskstjärt baktill. Det var en sjöjungfru. Hon hade förstås hjälpt honom till med fisket. Hon skulle ha givit henne något, så hade det nog framdeles gått bra för honom. Nu blev han i stället sjuk. Det har varit många underligheter med den där sjön men numera är det ju mera upplyst och allt sånt försvinner.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.