Upptecknare: Johan Johansson

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

Ett annat spel var att deltagarna lade lika stora slantar i en cirkel, varefter ett antal tändstickor kastades något i höjden, de tändstickor som föllo innanför slantarna, skulle nu lyftas en för en utan att någon av de övriga stickorna finge rubbas eller röras. Lyftningen tillgick så att man med en tändsticka som man höll i handen, sprätte till den av stickorna som man skulle lyfta. Lyckades man, fick samma spelare fortsätta tills han misslyckades, då nästa spelare tog vid. Den spelare som lyckats sprätta det största antalet stickor utanför slantarna, blev nu ägare av dessa.

Detta spel kallades tändsticksspelet.

Nordiska museet. Frågelista. Sp. 69: Mynt och penningar, bd. 2, sid. 584-585.