Meddelare: Fru Helena Röhman  År: 1910

Socken/stad: Sundsvall

I närheten av Sundsvall bor en gumma, som ger ut sig för att kunna trolla. Hennes namn vill jag ej yppa, men hon är väl känd t.o.m. av personer av noblessen i stan, som besökt henne. För sjukdomar läser hon i brännvin och vin, som man skall taga in nio gånger av. Mest sysslar hon dock med att visa ungtfolk bilden av deras tillkommande eller en rival eller en, som man blivit bestulen av o.s.v. Härvid tillgår sålunda! Hon har ett papper, som hon uppger innehålla dödmull och dödben, "lånade" från kyrkogården. Ovanpå detta lägges en näsduk och på denna sättes ett glas med brännvin. Så korsar hon med en kviv i glaset och läser något obegripligt. Sedan släpper hon en gildring i glaset - och inuti denna får man så se bilden av en person. - Hemligheten är den, att hon smusslar en bild t.ex. en tidning under glaset. Jag har genomskådat henne, men de flesta, som besöker henne, tror fullt och fast, att hon kan trolla. Hon har förtjänt mycket pengar på stadsbornas vidskepelse - t.o.m. "fint folk".

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga och kloka I.