Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Matfors

Då vargar huserade i Attmar, kom en månljus vinterkväll en man dragande en kälke på en väg i en skogsby. På kälken låg en brödsäck, som han hämtat i en granngård, där hans hustru bakat åt sig under dagen. Bäst som han gick och knogade på sin börda, fick han höra en vargs ylande i sin närhet. Och i nästa minut såg han två å tre vargar, som ökade i antal och som blevo alltmer närgångna.

Inseende sin kritiska belägenhet tog han en brödkaka ur säcken och kastade den åt vargarna, då de voro inpå honom. Under tiden, som de slogs om brödkakan, påskyndade han sina steg. När kakan var uppäten, och vargarna åter ansatte honom, kastade han åt dem en ny kaka. För varje gång kom mannen närmare sitt hem, och då vargarna ätit upp den sista kakan, stod han välbehållen på bron hemma.

Fast man blev utan bröd den kvällen, gjorde det ej glädjen mindre vid mannens berättelse. Om sin kamp mot vargarna.

Nordiska museet. Frågelista. Fcsc. Jaktens och fiskets folklore.