Titel: En man, som hade tjänst hos en bonde ……….

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En man, som hade tjänst hos en bonde i samma socken, for en vintermorgon till sjön efter vatten, av vilket det var litet det året. Vattnet förvarades i ett kar, stående på en för ändamålet snickrad kälke. Kommen på sjön såg drängen i den svaga dagern en flock vargar, som kommo lufsande från motsatta sidan av sjön. Kvick som tanken tog han skaklarna från märren och gav henne ett slag, så hon sprang hem. Sedan stötte han karet från kälken och stjälte det över sig. Några minuter senare voro vargarna på platsen och började springa runt karet. Till all lycka hade drängen medtagit en yxa, som han skulle hugga upp ishålet med och som nu kom väl till pass. Ty det dröjde ej länge, förrän en varg stack in sin tass under karet, vilket låg på ett tjockt snötäcke. Men lika fort som vargen stack in tassen, lika fort högg drängen av den med yxan. Det hidnrade dock ej, att en annan varg gjorde om försöket med samman påföljd, och till slut sprungo flera haltande, blödande och ylande vargar omkring karet.

Så gick en stund, varefter drängen hörde knallen av ett skott strax intill och förstod, att det härrörde sig från husbondens bössa. Denne hade nämligen förstått vid märrens hemkomst, att något var på tok, varför han tagit sin bössa och sprungit utåt sjön, de vargar, som hade benen i behåll, sprungo utåt sjön, medan de andra stannade på valplatsen.

Nordiska museet. Frågelista. Fcsc. Jaktens och fiskets folklore.