Uppteckning nummer NM-TNM1010b

Titel: Då hestar o kor blivit stedt till skogen från hemmet.

Upptecknare: John Johansson
Meddelare: Per Höglund  År: 1919

Socken/stad: Holm

Läses för hästar i salt o för kor i salt o malt.

1/ Du som har stedt mina kor o ägendom till skogs skickar jag tillbaka som en härmande storm över de högsta trädtopparna i - -
/Läses efteråt sedan man återstelt kreaturen i samma medesin så får du som förtrållat kor och hestar det onda tillbaka över sitt äget huvud.

2/ Du som haver förtrållat o stedt mina kor och kreatur till skogs. Du skall dra med ditt djevulslist över alla forsar strömmar o eldslågor över de högsta trädtaken och äta bar - - - -

Lappmannen John Johansson kallades för Lapp-Jon. Han var fattiglapp som lärt sig spela fiol och signerier. Lapp-Jon skrev boken "Signerier och besvärjelser svartkonst från Lappland" den trycktes i 375 exemplar.

Nordiska Museet. Manuskript, bd 4, sid 704.