Uppteckning nummer NM-TNM1015a

Titel: Modstöld.

Upptecknare: John Johansson
Meddelare: Per Höglund  År: 1919

Socken/stad: Holm

Läses i malt o salt för kor.

Jesus gick vägen fram såg han en ko som stod invid en järdesgård hvad gråter du för? De har tagit min makt och mitt mod! Du skall få igen din makt och ditt mod ditt kött o ditt blod - Din makt skall bli som björnmakt ditt mod skall bli som Leionmod din hud skall bli som halan is o den mjölk skall bli som en hånungakaka igenom de treeniges namn G - - - -

Att sätta det onda tillbaka.
/Sedan man läst för modstuld så läser man efteråt nedstående./

Jesus gick vägen fram då mötte han Satan hvart ämnar du dig? Jag skall gå till bondens gård o suga folk o fe i gole! Du skall genast återvända till den som dig sändt haver o der skall glupa o der skall du sluka uti hans hus o uti hans bo uti hans lever o uti hans lunga uti hans tand o uti hans tunga ty du får icke mera af mig än jag kan få af jordfast sten som är uti havets djup inom de treeniges namn. - - - - -

För hästar.
läses i salt.

Der kom en korp o flög från främmande land han flög till andra strand han sög mod o blod utaf min hest ty från helvetet är du kommen å dit skall du igen igenom de treeniges namn. - - - - -

Lappmannen John Johansson kallades för Lapp-Jon. Han var fattiglapp som lärt sig spela fiol och signerier. Lapp-Jon skrev boken "Signerier och besvärsjelser svartkonst från Lappland" den trycktes i 375 exemplar.

NM. Manuskript, bd 4, s. 696.