Uppteckning nummer NM-KNM1117

Titel: Grunnsjöfinnarna.

Upptecknare: Tora Ramstedt

Socken/stad: Torp

När finnarna först kommo till Borgsjö slogo de sig ner vid Grunnsjön som ligger söder om Ljungan. Där rådde de ned skogen och sådde i askan och i sjön fanns det fisk. Där byggde de sina små kojor som voro mycket enkla. Ingen skorsten hade de utan röken fick gå ut genom ett hål i taket. Några sådana finnpörten finnes ännu kvar på sina ställen i skogsbyarna.

Finnarna funnos länge där uppe i Grunnsjön utan att borgsjöborna själva visste av att de fått grannar. Men så var det en gång några bönder nerifrån dalgången som voro uppe i Grunnsjön för att fiska. En dag när de skulle ta upp sina nät märkte de att de voro vittjade. När detta upprepades några gånger lade de sig på lur för att lista ut vilka de voro som utan lov delade deras fångst. När de då fingo se några av finnarna rusade de emot dem och hotade med att förstöra deras boplatser och driva bort dem. Men det skulle de inte ha gjort för finnarna kunde trolla och det var Per Grunn, Grunnsjöfinnarnas stamfar som de träffat på. Från den dagen låg borgsjöborna och finnarna i en ständig strid. Per Grunn kunde genom några trollformler få sädeskärvarna neri bygden att flyga upp till Grunnsjön, väder och vind kunde han få att växla efter sitt sinne, och man kan förstå att inte var det till böndernas fördel, han lät vädret växla. Sin trollkonst säges han ha fått genom att taga metall av sju kyrkklockor i sju socknar. På en av klockorna i Borgsjö kyrka är inskriptionerna delvis bortskrapade. Detta säges vara trollfinnarnas verk.

När befolkningen nere vid Ljungan voro så utsatta för trollfinnarnas elakheter, måste de göra allt för att blidka dem. Varje år måste de lämna en viss mängd säd till finnarna och när de försökte komma undan sände Per Grunn genast vargar eller någon annan olycka över de stackars bönderna. När vargarnas härjningar blevo för svåra förbarmade sig Grunn över folket och lovade att om de gåvo honom hundra tunnor säd skulle vargarna vara borta i femtio år. Så gjorde folket och sluppo undan den plågan. Nu har femtio år gått snart tre gånger men inte ha vi borgsjöbor fått tillbaka vargarna.

Men ännu finns det några gamla i socknen som hört sina föräldrar berätta om trollfinnarnas underliga konster och varje år vänta de de borttrollade vargarnas återkomst.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr 284.