Uppteckning nummer NM-ANM1191

Titel: 203. Örfil av osynlig hand.

Meddelare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hångsta

Arbetaren Sven Olsson i Hångsta var en gång på 1840-talet till Storåstjärn för att fiska en sommarnatt. Denna tjärn ligger lite väster om Hångstaklackens fäbodar. I densamma fanns ingen båt, utan Olsson betjänade sig av en flotte. Han lade ut nät. Rätt det var medan han höll på att hanka ut näten, hörde han från berget söder om tjärnen en högljudd ilsken röst säga: "Knalla dej härifrån!" Olsson blev inte rädd, utan svarade: "Nog får du skrika en gång till om du ska skrämma mej". Detta skulle Olsson inte ha sagt, ty i nästa ögonblick fick han av en osynlig hand en så kraftig örfil att han domnade av ut på flotten, och kom sedan ej till "de rätta" igen förrän solen höll på att gå upp. Sedan hörde eller såg han intet ovanligt vid tjärnen den gången - och fisk fick han.

Eljest var det vanligt att man ej fick någon fisk i Storåstjärn. Gjordes där försök med något fångstredskap, började det koka, fräsa, och bubbla i vattnet och allehanda oväsen hördes runt omkring i bergen. Den ena gången lät det så, och en annan gång så.

Torps Hembygsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.