Uppteckning nummer NM-TNM1203

Titel: 192. Per- Strömsgumman och Finn-Olle.

Meddelare: Lars Petter Johansson

Socken/stad: Torp

"Per- Strömsgumman" i Sörhågsta, död under senare delen av 1860-talet, idkade husbehovsbränning och följaktligen även brännvinsförsäljning. Dock fick inte vem som helst när som helst köpa brännvin. På hennes tid fanns i orten en trollkarl, benämnde "Finn-Olle". Han hade ingen bestämd bostad, utan drev omkring i socknarna och utförde trolldom. Så en dag kom "Finn-Olle" till "Per- Strömsgumman" och ville köpa brännvin, men hon nekade. Och då blev Olle arg förstås. På kvällen samma dag när korna kom hem från betet, var det omöjligt att få in dom i ladugården. De trängde i stället ihop sig under en stor gran i närheten, och därifrån kunde ingen driva dem. Gumman förstod snart att "Finn-Olle" varit framme. Det fanns nu intet annat råd för henne än att tillkalla honom och anhålla om hans hjälp, och på samma gång låta honom få det begärda brännvinet. Olle var nu skadeglad, upplät sin mun, talade och sade: "Du skall lät mä´ fått brännvine, så ha du sluppi di dännä". - "Finn-Olle" fick ett tragiskt slut. Han drunknade i Holmsjön i Holms socken. Den döda kroppen kunde aldrig återfinnas. Den tiden fanns många kloka och trollkunniga i Holm, och man ville misstänka att dessa anekterat liket.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205. Gjorda i början av 1930-talet.