Uppteckning nummer NM-ANM1216

Titel: 177. Småfolket torkade kläder.

Socken/stad: Torp

En gumma Vidmark från Storrånet, väster om fäbodstället Småbodarna, en tid jämväl boende vid Kvarnmyran någonstädes på Torps finnskogar söderut, såg vid ett tillfälle uppe i skogen en del kläder upphängda till torkning. Kläderna passade endast för småväxta individer. Det var alldeles givet vitterkläder.

- En liknande syn av till torkning upphängda kläder visade sig en gång för Kajsa Lundberg, boende i Nordanede, då hon var i skogen. Hon såg att kläderna vändes, men den som verkställde detta var fullkomligt osynlig. Även detta var vittran.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.