Uppteckning nummer NM-SNM1230

Titel: 148. Den vita hästen.

Upptecknare: Simon Wolin

Socken/stad: Torp

Någon gång i början av 1800-talet hölls en natt dansgille på en gård i Österhångsta varvid den mycket trollkunnige John Nilsson på Strömbacken, Borgsjö, råkade vara närvarande. Så när glädjen stod högt i tak, utropade Nilsson: "Vill ni se vita hästen?" Ja, det ville de förstås. Det tövade då inte heller många ögonblick förrän en stor vit häst i fullt gallop kom fram på gården där han sedan började vrenskas och slå bakut. Men då blevo alla gillesdeltagarna förskräckta och flydde var till sitt hem.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 95-205, gjorda i början av 1930-talet.