Uppteckning nummer NM-ANM1271

Titel: Då´n Gammel-Mårten låg i en öppen koja ……….

Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Anders Petter Söderström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gullgård

Då´n Gammel-Mårten låg i en öppen koja vid Bodbergstjärnen på Finsta skogen och hade en eld utanför kojan, hände det att eldbränderna rakades ut åt alla håll. Han makade ihop dem men det upprepades två gånger till. Tredje gången högg han i förskräckelsen, tag i bössan och avlossade ett skott över stället där han haft elden. Då hörde han jämmer och kvidan och blev mycket förskräckt, då han förstod att han sårat en av de underjordiska. Från berget kom en röst som svarade: "Du sku nt´ ha gått dit du geck, sa hadde du nt´ fått hä du feck."

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 36, gjorda i början av 1930-talet. Sägner om vittra.