Upptecknare: Britta Larsson
Meddelare: Anders Petter Söderström

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Finsta

Björnen hade rivit tre kor på Finsta skogen, före julovintern 1850. Bönderna, med Göran Månsson och Ol. Måscha i spetsen, hade sammanträde på tredjedagsjul och beslutade jaga den.

Efter en dags sökande hittades idet på baksidan av Bottenberget: En björnhona kom utspringande och fick sig ett skott. Hon skrek så det hördes lång väg, sprang in igen, men kom åter ut och fick två skott till och föll.

Sedan fingo de se spår efter två ungar på baksidan av idet och hundarna släpptes efter dem. Anners Erssa i Vinteränge gick emot en av ungarna med yxan och sade: "Den där lille, tar man med yxan." Men då björnungen i det samma vände sig mot hunden och med ett slag av ramen slog av en tall, grov som en hässjeroa som stod i vägen, då vände Anners Erssa om och ungarna skötos.

Björnarna skjutsades sedan hem och lades på golvet i storstugan hos Erik i Finsta, björnhonan i mitten med en unge på vardera ramen och där dansade man runt dem i två nätter.

Torps Hembygdsförenings Folkminnesuppteckningar, nr. 41:1-2, gjorda i början av 1930-talet. Björnar.