Upptecknare: O.A. Jönsson

Socken/stad: Haverö

En drunkningsolycka, som krävde tre offer, inträffade våren 1921 å det övre å de omskrivna flottskiftena. Förloppet var följande. De hade lagt bröt i Handsjöströmmen och den skulle undan, som vanligt. Vid detta tillfälle var endast tre män tillfinnandes å skiftet. Brötbildningen skedde på aftonen den 26 maj nämnda år, frampå kvällen rodde de tre männen ut till bröten för att lossa densamma. Bröten hade lagt mot en häll i övre delen av forsen. Framkomna till bröten drogo de båten helt upp på bröten, så att alla tre skulle kunna ägna sig åt lossningen. När bröten var lossad och männen skulle sätta båten i vattnet, utfördes detta på ett sätt, så att båten omedelbart blev vattenfylld och slog om med kölen upp. Två av männen hoppade iväg och togo plats på båtbottnen, i hopp att så kunna rädda sig; den tredje följde med timret och lyckades komma i land längre ned i forsen. De två som följde båten drunknade. Detta skedde vid midnattstid. Vid samma tidpunkt var jag ute i ett ärende upp till gränsen mellan mitt skifte och det, varå olyckan inträffade. När jag på återvägen till min flottstuga gick vägen fram, såg jag två män komma från älvstranden och gå in på vägen ett kort stycke framför mig, vilka fortsatte att gå före mig; jag tog ut stegen för att nå männen. När jag närmade mig dessa framme vid en öppen odling, försvunno de för min syn, under omständigheter, som gjorde saken ytterst gåtfull, ity att det inte fanns något att gömma sig bakom, just där. Jag stannade och spejade åt alla håll, i den ljusa vårnatten, men utan att bli klok på mysteriet. - Hemkommen till flottstugan omtalade jag för en kamrat, som vaknade vid mitt inträde där, den egendomliga upplevelsen. Emellertid lade jag mig för att sova, men tankarna på de mystiska männen höll mig vaken. Halvtvå-tiden kom den överlevande från olyckan, in i vår stuga och talade om den sorgliga händelsen. Av de som drunknade var den ene förmannen Andreas Odelberg och den andre hette Andreas Andersson, även han var från vår by. Den som lyckades rädda sig var en son till den omkomne Odelberg. Jag var djupt gripen av detta sorgebud. De omkomna hade båda varit mina gamla, goda kamrater från många tidigare år i flottningen och livet vid forsarna. Den "syn" jag hade vid timmen före olyckan, har jag ingen annan benämning på än: ett varsel.

Nordiska Museet. Frågelista. Skogsarbetarundersökningen 1948-49, bd. 2, s. 1135.