Upptecknare: O.A. Jönsson

Socken/stad: Haverö

Den i detta sammanhang omnämnde gubben ("klok gubbe") brukade ha en påse med sig, vid besök hos någon som kallat honom. Denna påse kallade han "kuridosapåsen", och torde denna påse ha innehållit de materiella ingredienser, som kunde komma ifråga vid varje enskilt fall. Jag minns, att jag hade respekt för både gubben och påsen, när jag var barn. Gubben var lika "kunnig" att bota både folk och fä, och utövade en omfattande praktik, ity att han behärskade alla situationer, där det fanns möjligheter till hjälp. Hans egen inställning till sin kunskap, kan belysas av hans utlåtande vid ett besök i en by, där han var okänd; när det förspordes att han var från Turingen, blev husbonden i gården intresserad, och framhöll: "Ni har visst en mästare i Turingen, som kan bota både folk och hästar, har jag hört, om det är sant? "Ja, kuer å griser å", svarade gubben och tillade "är´e någen på Turingen, som kan mer än andre, sa är´e no ingen aen än je da". (Är det någon på Turingen, som kan mera än andra, så är det väl ingen annan än jag det).

Nordiska Museet. Frågelista. Skogsarbetarundersökningen 1948-49, bd. 2, s. 1185.