Uppteckning nummer NM-KEU49130_48

Upptecknare: Nils Olsson
Meddelare: Jakob Vernberg  År: 1956

Socken/stad: Haverö

Jakob Vernberg, berättar följande: Spel-Jöns hade en natt gått in på kyrkogården i Stöde för att skaffa sig något lämpligt material för trolldomsutövande. När han uträttat sitt ärende och skulle gå därifrån, måste han krypa genom ett hål i kyrkogårdsmuren, men där fastnade Spel-Jöns och det fanns inga möjligheter för honom att komma loss ur hålet. Spel-Jöns satt kvar där på morgonen och när folk kom upp och ut i rörelse så fick de se honom sittande där i hålet utan att kunna röra sig. Folk gick dit för att hjälpa Spel-Jöns lös, men det lyckades ej, de använde både spett och spadar, men Spel-Jöns satt ohjälpligt fast i hålet i muren. Till sist var det ingen råd än att sända efter prästen. Prästen kom i sällskap med sin dräng, men ej heller han lyckades med att få Spel-Jöns lös. Då sänder prästen sin dräng hem efter den bästa åkselen, när drängen kom tillbaka med selen, tog prästen och betslade Spel-Jöns som en häst och så körde han Spel-Jöns lös ur det fängsliga förvarv, där han suttit fast i ett halft dygn.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.