Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Haverö

En av Haverös spelmän av större mått, var byggmästaren Arne Holmberg, Bursnäset, Överturingen. Holmberg var född i Berg, Jämtland, 1797, men kom i unga år till Haverö samt köpte hemmanet Brusnäset och bodde där till sin död, 1884, så han torde få räknas som haveröbo.

Jon Erik Lindberg, måg till Holmberg, berättade: En gång skulle Holmberg spela på ett bröllop i Berg, då han kom fram till bröllopsgården blev han varse att han ej hade några strängar till fiolen. Brudfolket med gäster stodo färdiga för att om någon timma tåga till kyrkan för att först övervara högmässan och därefter vigas. Det var en brydsam situation, men Storsjöns yta låg isbelagd, spegelblank. Holmberg fick tag på ett par skridskor, tar dem på sig och ger sig i väg till Östersund, (6 mil och lika långt tillbaka) och innan brudföljet hunnit hem från kyrkan, var Holmberg tillbaka igen och klarade av bröllopsmusiken utan vank och brist, efter sin tolvmilalöpning på Storsjöns is.

Nordiska Museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.