Socken/stad: Haverö

"Vid Btförhöret uti Sätern den 1 dec. 1772 blef uppå allvarlig och tjänlig föreställning den oenighet och twedrächt, som genom ett falskt rykte om något signeri var upkommen mellan A och B:s hustru, då den sammas hustru skulle hafva yttrat för flere, att hon misstänkte den förres hustru att hafva föröffvat tråldom genom en lappman, hvilken C:s dåvarande piga sedt följa hustrun uti fähuset; men som denne lapp man brukte häst, war hans ärende att gifva hästen vatten, hvilket tyckes vara sannolikt, så vida ingen kunde intyga att denna lappman någonsin varit känder för tråldom, ej heller hade någon af grannarne orsak att misstänka hustrun för sådant, och medan detta rykte endast här rörde af nämnda piga, som nu flyttadt från för samlingen, beslöto hustrurna att fölikas, och till så mycket större säkerhet, att ingen hädanefter skulle väcka denna förargelse, eller på annat sätt gifva anledning till oenighet utsattes ett vite af 50 daler kopparmynt, hvilka skola tillfalla kyrkan och af dess wärdar eller sexmän genast uttagas af den, som öfvertygades hafva brutit. Att detta är våra mäns, som vår egen alfvarliga vilja, betyda våra namns underskrifter."

Af M-g.: Kyrkotukt i forna dagar. Från det forna Medelpad. Några kulturbilder ur sockenkrönikorna.