Uppteckning nummer NM-KNM1374

Titel: Under det jag tjänstgjorde i Holm ………….

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Kyrkoherde C. Collinder  År: 1922

Socken/stad: Indals-liden  By/kvarter: Färlöf.

Under det jag tjänstgjorde i Holm berättade man mig där, att förr i världen fanns det endast en kyrka i Indalsliden, ingen i Holm. Invånarna i hela denna stora socken hade då att färdas till Indalsliden. Det var emmelertid icke alltid de hunno fram dit i tid. Man hade därför på ett högt berg ett kors och ett träbeläte. Man stannade då vid detta ställe och brukade någon av de medföljande där förrätta gudtjänst. Man läste ur psalmboken och sjöng psalmer, varefter de återvände hem och kände sig därvid styrkta och glada som om de varit i den riktiga kyrkan.

Pehr. Johnssons samling VIII. Kyrkliga förhållanden