Uppteckning nummer NM-TNM1009

Titel: Kväser Etterbölder.

Upptecknare: John Johnsson
Meddelare: Per Höglund  År: 1919

Socken/stad: Holm

1/ En man gick sig åt skogen då mötte han två /2/ kväser hvart skall du gå till hennes eller bondans gård? Jag skall gå till bondans /hennes gård o bryta brygd o bord! ja under stockar o stenar der skall du bo under en sten der ingen dig förmena kan i - - - - - - -

2/ Jesus o Sankteper gick vägen fram. Då mötte han en siande människa varelse som skulle /varit/ till min gård borra hål sträcka ben. i Guds Faders o Guds Sons o d, H. Andes namn sätter jag dig af vägen ja över alla backar o berg skall du fara till ett berg der ingen bor till en sjö som brinner med svaveleld. Du förbannade ätterhjärta du skall si båd katta o klo o alla hunner i helvetet bo.

/Läses å den värkande stället 3 ggr spåttar dit 3 ggr. stryker nedöfver med en kniv 3 ggr. som tången går genom skaftet.

Manuskript, bd 4, s. 719.