Titel: Finnarna äro kände för sitt……….

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Finnarna äro kände för sitt häftiga lynne. En sägen, som om den är sann, torde hava med Pål Hindrichsson eller hans söner att göra, berättar, att byborna mellan några holmar vid Sundnäset byggt ett "kattisfiske", en kitte som kunde stängas. I detta fångade de stora mängder fiske och hindrade dessutom fisken från att gå in i Lastarfjärden, varest vassnäsborna hade fiskerätt. Vassnäsborna voro naturligtvis icke nöjda med bybornas tilltag utan beslöto att med våld hävda sin rätt. Sammanstötningen dem emellan skall hava äget rum på en holme vid fiskeplatsen. Därvid skulle en av finnarna i By hava knivskurit en man från Vassnäs, som hette, Une, så svårt, att han avlidit. Kniven, med vilken dåde utfördes, lär hava förvarats i Vassnäs tills för några år sedan, då den överlämnades till Nordiska museet.

Det synes, som om sägnen skulle hava någon bakgrund. Det omnämnda fiskebygget var uppfört av sten och finnes ännu kvar, fastän delvis raserat. Holmen fortfarande för Unholmen, och i Vassnäs fanns på den tiden med säkerhet en person, som hette Une denne lämnade efter sig flera söner, av vilka en blev bonde i Lölsillre och en i Ön. Pål Hindrichssons måg, Olof Pädhersson, betalade 1673 till kyrkan en Pål Hindrichsson ådömd bötessumma om 23 daler. I de ännu förvarade räkenskaperna från denna tid, vilka omfatta en tid av 40 år, hava så stora böter aldrig ådöms någon person. Till något grövre världsligt eller kyrkligt brott måste Pål Hindrichsson hava gjort sig skyldig.

Pål Hindrichsson synas icke hava varit någon särdelas god vän till kyrkan, det var kanske de utdömda böterna, som grämde honom, eller också var han icke så skenhelig, som de andra bönderna. Han har endast "givit på duken; ett gånger par, under sin levnad. Annars brukade bönderna minst en gång om giva på duken.

Ur. S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 161-162.