Uppteckning nummer NM-TNM1634

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

En vis man med mycken makt kunde också ställa "trollskott" både på folk och fä. Ett trollskott var omedelbart dödande. Det var "ond bråddöd". Att Per Grund ägde den makten, visade han vid ett besök hos gamle gubben Bäckman i Nybo. När gubbarna på kvällen blevo "i de glada tagen", uttryckte Bäckman sina tvivel på Grunds förmåga att sända trollskott och erbjöd Grund att få pröva sin förmåga på Bäckmans häst. Grund var emellertid icke villig visa sin makt allra helst på ett så värdefullt djur, "men har du en bock, så skall jag visa dig att jag kan", sade han. Det hade Bäckman. Grund högg då sin slidkniv i dörrposten och mumlade några ord. "Nu tror jag vi kan gå och se efter, hur det är med bocken din", sade Grund, varefter gubbarna gjorde sällskap till ladugården, där de funno bocken stendöd.

Ur S.A. Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 228.