Uppteckning nummer NM-SNM1690

Socken/stad: Skön

I ett torp uppe i Fillands byaskog bodde i början av detta sekel uppfinnaren Petter. Han berättade för mig, att han hade en genialisk idé, som han dock icke ville yppa för mig. Det fattades bara några små detaljer, så var målet vunnet. Blåsor på ett hjul skulle luftfyllas under vattnet och så driva hjulet till rotation… Petter påstod att häradshövding Haij i stan satte till medel för experimenten. Jag frågade Petter, om donatorn sett maskinen, men Petter svarade: "Nä, int ha'n sitt'n, men han förstår så väl, när jag berättar för'n". Så småningom tröttnade också Petter att veva sin ovilliga evighetsmaskin ("perpetuum mobile").

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 51-52. Sundsvall 1950.