Uppteckning nummer NM-KNM1638

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Några trollkarlar synes Haverö icke hava haft åtminstone inga i högre klass eller någon, vilkens namn gått till eftervärlden.Ville haveröborna ha något trolltyg utfört, fingo de vända sig till Per Grund i Grundsjön eller ännu bättre till Torp, som torde ha haft de bästa och mäktigaste trollkarlarna.Där funnos trollkarlar,som med sitt blotta ord kunde döda en människa på flera mils avstånd. De kunde också tala med de döda på kyrkogården, ja till och med överlägga med själva Skam som med en kamrat.Men så hade de också vid ett tillfälle grävt upp ett helt lik på kyrkogården, vilket de bastutorkat och sedan använt köttet som brännvinsbröd.

De mest kända trollkarlarna i Torp voro Spel-Gulle och Vackerberg. Kyrkoherde Per Lithner gjorde dock vid ett tillfälle slut på den senares förmåga att trolla genom att slå honom i ansiktet med kyrkohandboken, så att blodflöde uppstod. Från den dagen förlorade Vackerberg förmågan att trolla ont, men förmågan att bota bibelhöll han.

Ur S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 225.