Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmätare Olof Erik Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

De tre söndagar, vilka följa närmast på varandra efter ett sådant bröllop samlar sig det nya hjonelaget medel till bosättning på ett högst eget sätt, för att icke säga skamligt sätt. Alla dessa dagar före gudstjänsten skjutsas kisttals av s.k. smort bröd, skurit i vissa lika stora daler, i varje del smörbelagd och överhöljd med sötost, till kyrkovallen. Efter slutad gudtjänst inbjudes nu allmänheten, eho det vara må, till socknestugan eller någon annan närbelägen boning, där de sålunda beredda delarna, jämte ett ett rån eller en sup utdelas så långt det räcker. Denna frikostighet sker dock ej utan berätkning, varför var och en, som emottager inbjudningen nödgas till de nygifta överlämna en kontakt gåva, svarande emot vars och ens ekonomiska omständigheter. Denna sed kan i vår tenke ej gärna undåg namn av osed, enär den ofta bildar restaurationer vid kyrkan, de där mer eller mindre missbrukas långt in på kvällarna.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. III. Bröllop.