Uppteckning nummer NM-MNM2074

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmätare Olof Erik Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

Dessa bröllop fortsättes numera sällan över tvänne dagar, in. Tidigt på morgonen andra dagen, innan gästerna ännu hunnit uppstiga, hälsas de på ringen ab bruden (värden) och värdinnan, vilka medföra brännvin och smörgåsar på tjockbakat rågbröd, med sötost. Efter förtärandet härav uppstiga gästerna så småningom och samlas i matrummet för att intaga en bastantare frukost, varefter förmiddagen tillbringas under samtal och lekar, samt tobaksrökning med de redan under första dagen utdelade "bröllopspigorna" vilka äro av krita eller lera till ett värde av 1 shill.-banko pr. styck.

Folkminnessamlingen Pehr Johnssons saml. III. Bröllop.