Titel: Bröllopsmaten.

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Lantmätare Olof Erik Näeslund  År: 1922

Socken/stad: Njurunda

Nu börjas kalaset och kan man med förvåning iaktaga allmogens förmåga att belasta magen med kvantiteter, som tyckas vara tillräckliga för en människa med ordinära matsmältningsorganer och blott vanlig elstisk hudbetäckning. Den ena rätten följer på den andra under det att bråkräkningen genomgås i brännivn och vin från halven och tersen till och med flersiffriga nämnaren. Dock bör tillägas att allt går glatt och muntert till, utan att oordentligheten uppstå varför mågen gång den tanken ofrivilligt tränger på: det är obegripligt vad människorna tål! Sedan middagen blivit sålunda intagen och kaffet fått det rum, som möjligen var övrigt i respektive gästen, förflyta ytterligare några timmar varvid de flesta synas njuta sin siesta", den ene på turkiskt maner med pipan i munnen, den andre i liknöjd dösighet.

Folkminnessamlignen Pehr Johnssons saml. III. Bröllop.