Uppteckning nummer NM-ANM2139

Titel: Det var en gammal gumma ………….

Upptecknare: Arvid Norberg

Socken/stad: Torp

Det var en gammal gumma som de kallade för Nils Ers mor; Hon var från Lillmörtsjön. Om sommaren brukade hon vara i ett fäbodställe som heter Hökåsen. På våren när hon kom dit brukade hon följa korna till skogen. En dag kom hon med sina kor till en sved. Då såg hon en mängd mycket feta och fina kor. Gumman tog en kniv och kastade de över skällkon. De andra korna blev rädda och sprang bort till en sten och försvann. Men skällkon stannade kvar. Då kom en vittermor dit och sade, att Nils Ers mor fick taga kon, samt önskade henne lycka med den. Men hon bad sedan att få tillbaka sin skälla som hon kalla för pingelinka. Sedan sprang också hon bakom stenen och försvann. - Samma gumma (Nils Ers mor) hade fått värk i en tåp. Hon påstod att vittra hade bitit henne, och att det var märke efter vittras tänder.

Nordiska museet. Frågelista. Vittra: (Ålsta 1929, årg. 5, s 15-16.)