Uppteckning nummer NM-TNM1838

Titel: "Trulldom (widskepelse, löffwerij)".

Socken/stad: Skön

'Dato. Framträdde för Rätten Larss Jöenssonns SwährModer j Slädha/Släda, by (1883) i Alnö sn., Sköns tg./ ifrån Allnöö, klageligen tillkiänna gifwandes, att Larss Olsson j Nässe /?: Näset, by (1883) i Alnö sn på öns n.ö. sida/ hafwer för någon tijdh sedan, medh onde Ordh sigh angrijpit, sampt för Trulldomz Saaker, Wedhskieppelsse och Löffwerij berychtadt, seijandes medh desse Ordhen: Smör tu tin Boskap aff Smöriehornet, så skall fuller iagh smörla dine Koor medh yxHammaren; wilcka sampteligen strax bejackade det Huusset medh SwährModren för sådan groff beskyllningh och tillmällande wähl kunna befrija.

Ur: Svea Hofrätts arkiv. Ren.domb., Gävleb. 18, fol. 752v, 755, 755v, RA.