Titel: Då man sålt något från gården

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Då man sålt mjölk, smör, potatis, korn o.s.v. skall man ha mätt eller vägt till så mycket över, att man fått ta tillbaka litet av det innan man lämnat det till köparen. Man trodde sig därigenom kunna förhindra, att man mistade lyckan med varan. I Skademark hände det i en gård, att gubben hade sålt litet tjära åt en annan. Då denne just skulle gå bort från gården med tjärbyttan, kom säljarens hustru springande, stoppade ett finger i tjäran och slickade av det. "Ja tyckt tjäran ä se go", sa hon, men det var bara för att de inte skulle mista lyckan med den tjära, som de hade kvar. Det är länge sedan detta hände, men jag minnes dock gumman väl.