Titel: Bjudningsrätt till Bröllop

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

BJUDNINGSRÄTT TILL BRÖLLOP
har man haft på alla sådana, hos vilka man själv eller ens föräldrar varit på bröllop. Sådana var skyldiga gå på ens bröllop och giva lika mycket, som de själva fick, då man var hos dem, jämte litet ränta. Då brudgåvorna gavs , satt brudparet vid bordet och i bredd med dem en skrivare, som tog emot och "lyste gåvorna" samt skrev upp dem.
Där stod också värden och trakterade givarna med ett glas brännvin, vin eller punsch och en kringla. Listan över gåvorna skulle brudparet förvara, så att de visste, huru mycket de skulle giva, då de blev bjudna på bröllop till sådana, som de ej haft bjudningsrätt på och följaktligen satt sig i skuld hos för gåvorna, de av dem fått.