Titel: Den spådda björnen

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

I min barndom och framgenom talade man om tre slags björnar. Björnen som ung kallades "gräsbjörn", emedan han då äter gräs. Sedan han blivit fullväxt och fått smak på kött, anföll han stora djur och kallades nu "slagbjörn". Den tredje sorten var "den spådda björnen". Det troddes, att lapparna skulle medelst trolldom kunna förvandla så väl andra människor som sig själva till björnar. Den spådda björnen var svår till att riva ihjäl kreatur, men han åt ingenting av det han dödade. Om en lapp spådde sig själv till björn, tog han sig därvid fri från allt upptänkligt, som kunde användas till att döda honom med. Ingen kunde döda en sådan björn, såvida man ej lyckades finna på nånting, som lappen glömt freda sig för. Det berättas, att de på ett ställe jagade en björn, som de sköt på med kulor av alla upptänkliga slag, utan att det bekom honom det minsta. Slutligen hittade någon på att ladda med en fågelnäbb i st. f. med kula. Då det small, förvandlades björnen till en lapp, som utropade: "Hå, ja glömt bort fågelnäve!" I detsamma dog han.