Titel: Vargen och vattenköraren

Meddelare: Bondeson Lars Andersson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Farfar min berättade detta, då jag var barn. Långt tillbaka en vinter hade det tagit slut på vattnet i brunnarna här uppe i byn, så att de måste köra det nerifrån tjärnen. En gubbe var nere i detta ärende en kväll. Just då han öst karet fullt med vatten, kom där en flock vargar. Då stjälpte mannen ned karet av släden, gav hästen ett rapp och lät honom springa hem. Så tog han och stjälpte karet över sig, och då var vargarna just framme där. De stack in sina tassar under karet för att försöka gräva sig in. Då tog gubben upp sin kniv och skar av tassarna på dem. Då det nu kom ut blod på dem, flögo de ihop och slogs och rev ihjäl varandra.