Uppteckning nummer LMV-K765b

Titel: Sänkt kyrkklocka.

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Här nere i Torsån är en grop eller ett djupare ställe, som kallas "Ansjösch-grûbba". Namnet kommer nog därav, att vattenvirveln där går motsols. "Thelins mor", som dog 1910, berättade, att där skall ha varit nedsänkt en kyrkklocka under ofredstider, och att det nu skall vara en rödrosig kalv, som tagit plats inne i klockan. Kalven skall väl vara något slags rå, som bevakar klockan. Jag har talat med farmor om den saken. Hon tror att detta endast är en förvanskning av sägnen om "klockvaka" i Själevad.