Uppteckning nummer LMV-K1411

Titel: På kyrkogården.

Meddelare: Hemmansägare Nils Selin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Avaträsk

Det är en 50 år sedan. Far min och en till fick på midsommarkvällen se en lappkvinna hoppa över staketet och in på kyrkogården. Karlarna gick dit och såg efter. Hon låg framstupa på den sist öppnade graven. Pappa gick också in på kyrkogården, men han hade det vettet, att han inte begagnade rätta vägen utan hoppade över på samma ställe som lappgumman. Hon låg där till utseendet livlös. Han fattade henne i hårflätan och drog henne därifrån samt kastade henne över planket utan att hon tycktes känna det. Han ämnade dra henne till prästen, men så kvicknade hon till, gnuggade sig i ögonen och sa, att hon var så "kuret" (sömnsur, nymornad). Hon hade varit där för att "hämta visdom av de döda" Hon hette Anna Maglena. Hon vågade sedan inte se far i syna.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1411