Uppteckning nummer LMV-K2620

Titel: Lottsedelnumret.

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Ol Olsson i Brandkäl tänkte spela på ett stort penninglotteri. Så var det någon, som gillade honom att tre torsdagsnätter å rad gå och titta på kyrkfönstret. Sista natten skulle han få se det nummer, han borde köpa, för att få högsta vinsten. Han var dit första och andra natten, och det gick bra, men tredje natten blev det värre. Då han kom upp på Anundsjön, kom det en hel hop körare och ville bjuda honom på skjuts till kyrkan, men han låtsades ej om, att han såg eller hörde dem. Då han kom upp på kyrkvallen, var där fullt med folk, och alla kom de och ville ledsaga honom dram till kyrkan. Men då var det han, som vände om och gick hem. Hade han bara varit ihärdig, så hade han nog fått se numret. Detta talade en hans son om för mig för mycket länge sedan.
(SE uppt.2640!)