Titel: Källsjö- kälinga.

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

De påstod att Källsjökälinga var "vis", och om hennes meriter går det många berättelser. -Anders Edlund här i Flärke hade en sommar mistat en kviga ute på skogen. De hade sökt efter henne mycket men utan resultat. Då tog han och for till "Källsjökälinga" och ville veta av henne om kvigan levde eller inte. Hon satt och funderade en stund, och så sa hon: "Nej nog satan lev a'!" Sedan så beskrev hon noga, huru han skulle gå för att finna igen kvigan. Hon var på en kolbotten, sade hon. Anders hörde på beskrivningen precis vilken kolbotten det var. Han gick dit, och där stod kvigan mycket riktigt. Det skall vara en 50 år, sedan detta skedde.