Titel: Den havande kvinnan o björnen

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Det var min mormors mor. Hon skulle en dag gå med mat till slåtterfolket borta på en skogsslått. Då kom där en stor björn, tog henne i famnen och bar bort henne, men lyckligtvis gick han åt slåttern till. Så satte han ner henne på en stubbe och tog till att gräva en grop bredvid. Saken var den, att hon var havande med ett gossebarn, och det begriper björnen sig på, och är ond på de kvinnorna. Hon förstod, att han ämnade gräva ned henne levande, men hon var inte så värst rädd av sig, den kvinnan. Hon tog av sig det ena plagget efter det andra och klädde på stubben. Emellanåt såg björnen upp från sitt arbete och då hon var kvar på stubben fortsatte han. Då gumman hade stubben färdigklädd smög hon sig därifrån och sprang det fortaste hon förmådde åt slåttern till. Just då hon höll på klättra över slåtteshagen, fick hon höra björnen komma efter. Men då ropade hon på slåtteskarlarna, och de kom med liarna och frälste henne från björnen. Då björnen blivit varse, att stubben var utklädd, hade han blivit så rasande, att han slagit sönder stubben i småsmulor.

Samma uppt. även under rubrik II. Näringar C. Jakt djurfångst och fiske. h. ) Föreställningar om visst villebråd - bruk i anledning därav.