Titel: Björnen och den havande

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Per Ols gumman här i Öden gick en dag och plockade bär. Hon var havande med ett gossebarn. Fick hon så höra en björn ryta inne i skogen. Vinden låg så till, att han fått väder av henne, och det var tillräckligt för att han skulle känna, vad hon hade i sig. Hon sprang hemåt, allt vad hon orkade, och björnen efter. Det var så nätt och jämt, att hon hann slå igen gårdsporten efter sig. Björnen klöste mot porten, så att flisorna yrde. Pojken hon gick med, blev stark som en björn, men han var godmodig och foglig till lynnet. Han hette Pell Persson och dog som bonde i Skademark omkring år 1830.