Titel: Barnet döpes i födseln.

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

De har förr i tiden varit mycket rädda för att ett barn skulle dö odöpt. Var det svåra förlossningar, så att man fruktade, att barnet skulle dö, innan det var riktigt framfött, så döpte man det, så fort huvudet kom fram. Min svägerska hade gjort så med. De trodde, att det var en pojke, och kallade den Olov, men nu var det en flicka, och hon fick heta Olava. Då en min svägerska födde sitt första barn, handlade det om livet för både mor och barn. Även då döpte de barnet i födseln. Att de inte tog ihjäl kvinnan var ett rent under, ty de gav henne in bl.a. kvicksilver. Barnmorska fanns icke på den tiden här i socknen.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. A. Barnet. d. ) Dopet.