Titel: "Kuckel" med en ko.

Meddelare: Födorådstagare Sven Petter Svensson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

Det är bra länge sedan. Vi hade en ko, som en natt hade fått en stor svulst under magen. Så var här i byn en gubbe, som brukade "göra bort" varjehanda åkommor. Honom skickade vi efter. Han skottade först bort snön på en fläck, så att han kom ned på bara marken. Där grävde han med kniven en liten grop. I denna lade han litet salt, och så läste han väl nånting, men vad det var, vet jag ej. Så ledde han ut kon, ställde den över den där saltgropen och ritade med kniven tre varv motsols runt om hela kon. Huru pass mycket det där gjorde, vet jag ej, men nästa dag var svullnaden borta.