Titel: Ett "stämträ."

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter:

Sedan de hade utrymt gamla fattigstugan här bredvid, hittade jag där i vedboden ett s.k. stämträ, som använts, då korna hade "stämma" (urin - ). Det är en stor träknöl med ett självväxt hål igenom. Genom detta hål skulle vatten hällas vissa gånger. Det så behandlade vattnet gavs det sjuka djuret in och troddes det hjälpa. Detta var förr ett rätt ofta använt medel. Min svärfar hade också ett dylikt trä. x)

_________________
x)
Anm. Det omskrivna stämträet från fattigstugan i Arnäs, vilket skall hava tillhört något av hjonen, hade meddelaren bevarat och överlämnade det till mig, och har jag i min tur översänt det till museet i Härnösand, jämför uppgiften 737 och de båda "stämträna." L.Jn.

_________________
x)