Titel: Läsning för "modstöld."

Meddelare: Hustru Karolina Thelberg  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Då korna blivit "modstulna" har de försökt bota dem på detta sätt:
Först ser man efter på undre sidan av svansen. Finnes där en blå strimma, så är djuret "modstulet." Då skall man skära ett sår i denna strimma, ta blod därifrån på tre brödbitar och läsa över varje bit tre gånger:
"Det kom en ängel från himmelen, som kan bota benvärk, jurvärk ( juver ) lårvärk, ryggvärk, huvudvärk och trollskott och alla sjukdomar som kan finnas."
Då man läser, skall man stryka med vänstra handen över den kropps del på djuret, som man nämner. Sedan får djuret äta upp brödbitarna, och då skall det bli bra.
Detta hörde jag av en gammal gubbe hemma i Ullånger, då jag var barn. Han är nu i evigheten för länge sen.